موی سر همانند اغلب اجزای بدن انسان، سیستم پیچیده و در عین حال منظمی دارد. انسان بهطور متوسط یک صد هزار تار مو در ناحیه سر خود دارد. این تارها معمولا هزار روز عمر می کنند و سپس به مدت سه ماه استراحت کرده، در نهایت ریزش مو میکنند.انواع ریزش مو را در این مقاله بررسی میکنیم.
سیستم رشد موی انسان به طور طبیعی بدین گونه است که زمانی که مرحله ریزش یک تار مو شروع میشود، مرحله رشد در موی مجاور آغاز می گردد. به دلیل همین جبران ریزش، با این که فرد روزانه بین 40 الی 100 تار مو از دست میدهد، ریزش مو را احساس نخواهدکرد.
پیشتر روند طبیعی ریزش و رشد مو را توضیح دادیم. هنگامیکه ریزش موی فرد روزانه از 100 تار مو بیشتر باشد، این ریزش غیر طبیعی به شمار رفته و فرد در طی زمان، متوجه طاسی و کاهش حجم موهای خود می شود. جالب است بدانید که حدود 60 درصد آقایان درجاتی از طاسی یا ریزش مو را تجربه میکنند.
انواع ریزش مو کداماند؟
ریزش موی طبیعی
انواع ریزش تارهای مو پس از دوره استراحت، یک امر طبیعی است و به طور معمول موجب طاسی نخواهد شد. همچنین به طور کلی افزایش سن، سبب می شود تا زمانی که ریزش طبیعی مو اتفاق میافتد روند جایگزینی به خوبی انجام نگردد. به همین جهت در افراد مسن مو به مرور کم پشت میشود. البته این موضوع نیز طبیعی است و نمیتوان این روند را متوقف کرد. پیشتر ریزش موی طبیعی را تعریف کردیم. اما گاهی ریزش مو علل غیرمعمول دارد. به همین جهت در ادامه با انواع ریزش مو بیشتر آشنا میشویم.
ریزش موی ناگهانی
ریزش موی ناگهانی عموماً حجم وسیعی از موها را شامل می شود و کاملا غافلگیرانه اتفاق میافتد. این نوع ریزش مو علیرغم شدت بالای، خطر کمتری در مقایسه با سایر ریزشهای غیرطبیعی دارد.
علل وقوع ریزش موی ناگهانی میتواند شوکهای هیجانی یا ناراحتیهای روانی یا جسمی فرد باشد. از جمله این شوکها و ناراحتیها میتوان به زایمان یا سقط جنین، تب با شدت بالا و مسمومیت و بی هوشی عمومی اشاره کرد. همچنین مصرف برخی داروها نیز میتواند موجب این نوع ریزش مو شود که عموما با قطع مصرف، این عارضه برطرف میشود.
از علل دیگر ریزش موی ناگهانی عدم تعادل در بعضی از پارامترهای مهم زندگی است. از جمله این پارامترها میتوان به عدم تعادل در رژیم غذایی و کمبودهای تغذیهای فرد، خستگی بیش از حد و کمبود اسید آمینههای اساسی اشاره داشت.
طاسی آندروژنیک
غالب ریزش موی افراد بزرگسال به علت طاسی آندروژنیک اتفاق میافتد. علت این نوع طاسی، هورمونهای مردانه یا آندروژن بوده که این تئوری برای بار نخست توسط هامیلتون در سال 1942 مطرح شد.
تا به حال تقسیم بندیهای متنوعی برای طاسی آندروژنیک انجام شده است که زنان و مردان را در دسته بندیهای متنوعی بررسی کرده است.
ریشه طاسی آندروژنیک ارثی است. به طور کلی نازکی و طاسی موها چه در مردان و چه در زنان بر اثر استعداد ژنتیکی فرد اتفاق میافتد که تحت تاثیر آندروژنها یا هورمونهای مردانه واقع شده است.
ریزش مو از ساقه
این نوع ریزش یا بهتر است بگوییم کات شدن مو از ساقه، به علت آسیب های شمیایی یا حرارتی و حتی فیزیکی مو ایجاد می گردد. به عنوان مثال دکلره کردن یا ریباندینگ مو می توانند با از بین بردن ساختار مو و پیوندهای شیمیایی آن، باعث قطع شدن مو از ساقه شوند. همچنین استفاده مکرر و غیر اصولی از اتوی مو یا سشوار می تواند با آسیب حراراتی که به مو وارد می کند باعث ریزش مو از ساقه شود.
ریزش مو در مردان و اثرات آن در ساقه و ریشه مو
مردان بیشتر از زنان دچار طاسی سر در اثر ریزش مو میشوند. انواع ریزش مو که اغلب در طی طاسی آندروژنیک اتفاق میافتد علائمی عمومی دارد. این علائم موجب تغییراتی در ساقه و ریشه موی فرد میشود.
علائم عمومی ریزش مو در مردان، نازک شدن ساقه مو را به همراه دارد. عقب رفتن یا به اصطلاح عقب نشینی خط رویش مو در بخش جلویی سر، از علائم دیگر ریزش مو در مردان است. همچنین الگویی همانند نعل اسب ایجاد می شود که باعث در معرض دید قرار گرفتن تاج سر میشود.
ریزش مو در زنان و اثرات آن در ساقه و ریشه مو
زنان نیز دچار انواع ریزش مو و حتی طاسی میشوند. اما این روند و علائم آن در خانمها کمی متفاوت است.
اثرات ریزش مو در خانمها در ساقه و ریشه مو مشهود است. از جمله علائم ریزش مو در خانمها نازک شدن عمومی ساقههای مو به خصوص در تاج سر است. همچنین ریزش ابروها از جمله علائم دیگر ریزش موی سر در خانمها است که می توان به آن اشاره کرد. البته لازم به ذکر است که ریزش ابرو لزوما علامت ریزش موی سر نیست و ممکن است علل دیگری داشته باشد.
راه های درمان ریزش مو
به دلیل نقش موی سر در زیبایی، داروهای متنوعی برای درمان انواع ریزش تولید و تجویز میشود. برخی از این داروها با هدف برطرف شدن علت زمینه ای ریزش عرضه شده، به شکل غیرمستقیم سبب طبیعی شدن ریزش موی فرد میگردد.
نکته مهم در درمان ریزش مو، تشخیص به موقع و دقیق علت آن است. درمان باید کاملا متناسب با علت ریزش انجام شود، به همین جهت در افراد مختلف میتواند پروسه ای کاملا متفاوت داشته باشد.
درمان ریزش مو باید زیر نظر و طبق تجویز پزشک پوست و مو انجام شود. به این منظور پزشک سابقه پزشکی مراجعه کننده را بررسی کرده و با معاینه سر و همچنین انجام برخی آزمایشها علت ریزش را تشخیص میدهد. اگر علت ریزش بیماریهایی نظیر دیابت، تیروئید، کم خونی، تخمدان پلی کیستیک، بیماریهای خودایمنی و … باشد، باکنترل دقیق این بیماریها ریزش مو نیز میتواند کنترل شود.
اگر درمانهای دارویی در ابتدای شروع ریزش مو تجویز شوند، اغلب میتوانند ریزش را کنترل کنند. همچنین درمان به موقع میتواند مانع از بین رفتن کامل فولیکولها شود و نیاز به درمانهای پرهزینه و سختتر را بر طرف نماید. در مواردی که درمانهای دارویی نیز نتیجه خوبی را برای فرد نداشته باشند، جراحی پیوند مو میتواند گزینه خوبی برای برطرف کردن طاسی سر باشد.
هیچ دیدگاهی نوشته نشده است.